De som går helse og sosial er tapere…

sa en sosse-jente på bussen fra byen her om dagen. Var jo tydelig det at denne jenten var fra FANA Gymnas, eller akkuratt begynt på FANA Gymans. I Bergen har det alltid vært sosse-skolen. De er et eget slag, guttene går med pique-skjorter i fargene mint grønn, rosa, lilla eller hvit. Med kragene opp også sånne tynne hårbånd med sånne sveiser med luggen ned i trynet, alt for langt ved ørene og tror dere skjønner tegningen. Jentene i trange lyse jeanst, i bluser eller topper i samme fargene som guttene. Sjal i halsen, helst i Burberry eller Chanel, perleøredobber i ørene, jo større jo bedre, og de skal være hvit. Ja, og for å ikke glemme, bustete hestehaler og nitusenognittini hårklemmer for å holde luggen og nakkehårene på plass. Og rundt halsen, i tilegg til det veldig knytte sjalet i halsen, perlekjede.

Vel, denne jenten og venninnene hennes har da tydeligvis den oppfattningen som de fleste har av oss andre jenter/gutter som har valgt et yrkessfag den gang vi valgte studieretning, nemlig den at: det er bare dem med dårlige karakterer som kommer inn på helse og sosial. Fordi ALLE KOMMER INN PÅ HELSE OG SOSIAL!
Det er så feil så feil, mine karakterer på skolen var ikke så gale, jeg hadde over 4 i snitt. Jeg valgte Helse og Sosial linjen da jeg skulle på VGS, fordi jeg har alltid vist at jeg skulle jobbe med mennesker. De som gikk i klassen min i 1HSB var også dem som hadde valgt Helse og Sosial på første valget, ja, noen få som var kommet inn i klassen på andre valget da, men det var vel en 2-3 stk av 15 elever.

La meg bare forklare dette til dere som lever i samme oppfattning som disse jentene, ALLMENNFAG er det ALLE kommer inn på. Uansett snittkarakter, så kommer man inn på allmennfag. Som min bror sa da han valgte allmenn: jeg vet ikke hva jeg skal bli så jeg velger allmenn. Tar fag, får studiekompetanse og tenker de tre årene på hva jeg skal videre. Han er da et skolemenneske, ingen problem i noen fag og har en karakterskala jeg kunne drømt om. Nå går han på Juss-studier. Jeg rakker ikke ned på noen som går på almmenfag, jeg beundrer mennesker som tar den linjen, for det er veldig mye skole i forhold til yrkesfagene, men med yrkesfagene kommer man mest sannsynlig ut med fagbrev, mens allmenn MÅ man egentlig studere videre. Ja, og dessuten kan man velge allmenn-påbygg etter yrkesskolen, og da har man også et yrkesgrunnlag man vil studere videre på.

Og til dere som liker å rakke ned på forskjellige yrkessgrupper, her er en liten tankevekker;

-Om det ikke hadde sittet damer og menn i kassen på Rimi, hadde ikke du fått kjøpt de daglige matvarene dine.
-Hadde ikke vaskedamen på skolen vasket toalettene og klasserommet ditt, så hadde skolen ikke vært så grei å gå på.
-Hadde ikke kommunearbeiderne plukket boss på gaten, hadde det vært overflod av søppel i gater og byparker.
-Hadde ikke det vært barnehagetanter og onkler, hadde ikke foreldrene dine kunne gått i jobb, og du hadde ikke fått det du hadde trengt i livet.
-Hadde ikke det jobbet noen på sykehjemmet, hadde du kanskje måtte «slitt» med besteforeldrene dine og vasket og tørket dem etter du var ferdig på skolen.
-Om lærere ikke hadde hatt yrket sitt, hadde ikke du kunne lært deg kunsten å skrive og lese.
-Hadde ikke det stått folk på Hennes og Mauritz eller Carlings, hadde ikke du kunne kjøpt deg klær fort.
-Om ikke mennesker hadde sittet på NAV, så hadde egentlig samfunnet nesten stoppet opp når det gjelder sykepenger osv.

Så tenk dere litt om før dere slenger ut kommentarer. Man er ikke tapere utifra åssn yrke eller fag man velger, da vil jeg heller si at mennesker som ikke eier respekt for andres valg, det er dem som er tapere. Jeg kan bare si at dem jeg gikk i klasse med på ungdomsskolen, som mente det samme som Fana-jentene, det er dem som er evige studenter. Jeg har vært ferdig utdannet og hatt 80-100% jobb i over to år, innen det faget jeg utdannet meg i. Og jeg blir snart bare 23 år!

Peanuts

Mener dere at dem som velger Helse og Sosialfag er tapere?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tanker/Meninger. Bokmerk permalenken.

12 svar til De som går helse og sosial er tapere…

 1. Anonym sier:

  Selvfølgelig er ikke de som velger Helse og Sosialfag tapere! Hvordan i heiste skulle samfunnet gå rundt hvis ingen gjorde det???

  Måtte le litt for meg selv når du skrev om Fana Gymnas, du traff spikeren på hodet for å si det sånn ;-)Selvfølgelig er ikke de som velger Helse og Sosialfag tapere! Hvordan i heiste skulle samfunnet gå rundt hvis ingen gjorde det???

  Måtte le litt for meg selv når du skrev om Fana Gymnas, du traff spikeren på hodet for å si det sånn 😉

 2. Jeg har gått helse og sosial selv, så jeg mener virkelig ikke at jeg eller andre er tapere. Det er det dummeste jeg har hørt. Jeg synes det ligger mest respekt i den yrkegangen faktisk. Å jobbe med mennesker er nok det tøffeste man kan gjøre.Jeg har gått helse og sosial selv, så jeg mener virkelig ikke at jeg eller andre er tapere. Det er det dummeste jeg har hørt. Jeg synes det ligger mest respekt i den yrkegangen faktisk. Å jobbe med mennesker er nok det tøffeste man kan gjøre.

 3. Sosser ja.. Det var virkelig snillt sagt av den lille jenta 🙂 Likte virkelig den listen du laget! Vi er avhengi av alle slags jobber jo.

  SANDRAHSosser ja.. Det var virkelig snillt sagt av den lille jenta 🙂 Likte virkelig den listen du laget! Vi er avhengi av alle slags jobber jo.

  SANDRAH

 4. Anonym sier:

  Må bare si meg helt enig med deg! Siden jeg valgte å gå naturbruk har jeg hørt litt av hvert om det valget fra sånne mennesker du beskriver, uansett kunne jeg ikke valgt en bedre linje utifra mine interesser og videre studier 🙂 Og jeg ser opp til dere som går/har gått helse og sosial, dyktige mennesker og viktige yrker.Må bare si meg helt enig med deg! Siden jeg valgte å gå naturbruk har jeg hørt litt av hvert om det valget fra sånne mennesker du beskriver, uansett kunne jeg ikke valgt en bedre linje utifra mine interesser og videre studier 🙂 Og jeg ser opp til dere som går/har gått helse og sosial, dyktige mennesker og viktige yrker.

 5. Jeg gikk allmennfag, og skulle egentlig ønske at jeg hadde valgt helse og sosial istedetfor. :PJeg gikk allmennfag, og skulle egentlig ønske at jeg hadde valgt helse og sosial istedetfor. 😛

 6. @Hilde: Enig, vi ekke tapere, men mange mener det dessverre. Jepp, om folk ikke går helse og sosialfag, hvem skal ta seg av disse fana-sossene når de blir gamle? hehe. Huff, følte meg litt slem, skal jo ikke greie alle under en kam av disse Fana folka, men seriøst, 99,8% av gjengen er slik jeg forklarer:P haha. Takk:P

  @Reidun Beate: I agree, har gått to år på linjen selv og har utdannelse som Omsorgsarbeider.. og det er et TUNGT yrke, fysisk og spykisk;) enig med deg!

  @Sandra: Hehe, ikke sant? Takker og neier, jepp, vi er avhengig av alle yrker for å få hverdagen til å gå rundt.

  @Anne-Birthe: du kommer til å bli den beste dyrlegen ever! Fordi du har seriøs interresse for det du har studert på VGS og det du studerer nå. Jeg beundrer deg! Takk!!

  @Theri: aww;) men du kan jo alltids utdanne deg innen det;) never to late!@Hilde: Enig, vi ekke tapere, men mange mener det dessverre. Jepp, om folk ikke går helse og sosialfag, hvem skal ta seg av disse fana-sossene når de blir gamle? hehe. Huff, følte meg litt slem, skal jo ikke greie alle under en kam av disse Fana folka, men seriøst, 99,8% av gjengen er slik jeg forklarer:P haha. Takk:P

  @Reidun Beate: I agree, har gått to år på linjen selv og har utdannelse som Omsorgsarbeider.. og det er et TUNGT yrke, fysisk og spykisk;) enig med deg!

  @Sandra: Hehe, ikke sant? Takker og neier, jepp, vi er avhengig av alle yrker for å få hverdagen til å gå rundt.

  @Anne-Birthe: du kommer til å bli den beste dyrlegen ever! Fordi du har seriøs interresse for det du har studert på VGS og det du studerer nå. Jeg beundrer deg! Takk!!

  @Theri: aww;) men du kan jo alltids utdanne deg innen det;) never to late!

 7. Anonym sier:

  Jeg syntes det er flott at det er mange som velger helse og sosial, det er viktig å ha folk i de yrkene som man blir tildelt etter den utdanningen. Jeg kjenner flere som har valgt helse og sosial fordi de har interesse for den yrkesrettningen.Jeg syntes det er flott at det er mange som velger helse og sosial, det er viktig å ha folk i de yrkene som man blir tildelt etter den utdanningen. Jeg kjenner flere som har valgt helse og sosial fordi de har interesse for den yrkesrettningen.

 8. takk for en flott innlegg 😀 takk for en flott innlegg 😀

 9. Anonym sier:

  SV: Filmen var genial! 😀 Morsomste jeg har sett på lenge. Anbefales absolutt.

  Skjønner du har hatt vidsomstann operasjon? Funker dårlig å være i paralgin forte rus på skole/jobb da? 😛 Crap.. Vil ikke, vil ikke, vil ikke hehe! 😀

  SV: Filmen var genial! 😀 Morsomste jeg har sett på lenge. Anbefales absolutt.

  Skjønner du har hatt vidsomstann operasjon? Funker dårlig å være i paralgin forte rus på skole/jobb da? 😛 Crap.. Vil ikke, vil ikke, vil ikke hehe! 😀

 10. Haha, sosser er virkelig noe for seg selv! :0Haha, sosser er virkelig noe for seg selv! :0

 11. @Helene: værsego’

  @Hilde: hehe;) så bra! Oh yes, jeg har hatt operasjon av visdomstann..hehe. Jeg fikk ikke gå på jobben jeg da, siden jeg ikke tålte paralginen..ble rimelig sløv:P

  @Karoline: ja, de er det!@Helene: værsego’

  @Hilde: hehe;) så bra! Oh yes, jeg har hatt operasjon av visdomstann..hehe. Jeg fikk ikke gå på jobben jeg da, siden jeg ikke tålte paralginen..ble rimelig sløv:P

  @Karoline: ja, de er det!

 12. Flott innlegg! Jeg takler ikke sånne mennesker. Jeg skjønner ikke hvordan enkelte kan være så diskriminerende og dumme, rett og slett. Og jeg vet fler skolen som rangerer elevene sine, både etter klasser og ettersom hvilken skole de går på. Det er syyk forskjellsbehandling og oppfatning. Verden er såå stygg noen ganger!

  SV: Tusen takk, søta <3Flott innlegg! Jeg takler ikke sånne mennesker. Jeg skjønner ikke hvordan enkelte kan være så diskriminerende og dumme, rett og slett. Og jeg vet fler skolen som rangerer elevene sine, både etter klasser og ettersom hvilken skole de går på. Det er syyk forskjellsbehandling og oppfatning. Verden er såå stygg noen ganger!

  SV: Tusen takk, søta ❤

Please reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s